Retea gigant de panza de paianjeni

paianjen

Mii de paianjeni au ”muncit” impreuna pentru a construi o retea giganta de panza. Astfel, reteaua giganta de panza a fost observata de-a lungul unui drum din Dallas, Texas, iar oamenii de stiinta sustin ca panza de paianjen de mari dimensiuni a fost creata de mii de paianjeni care au muncit impreuna pentru a-si prinde mai usor prada.

Reteaua de panza a fost descrisa ca avand lungimea unui teren de fotbal care invaluieste copacii asemeni unui giulgiu imens. Ignorand pentru o secunda modul ingrozitor in care suna acest lucru, mega-reteaua este de fapt destul de fascinanta, daca se are in vedere faptul ca paianjenii sunt, de obicei, creaturi solitare. Reteaua de panza de paianjen a devenit o adevarata atractie turistica pentru oamenii din zona.

Entomologul Mike Merchant de la A&M University AgriLife Extension Service, a declarat intr-un comunicat de presa ca ”unii oameni se apropie atat de tare de aceasta minune a naturii, iar in urma unei priviri mai atente se pot observa mii se paianjeni desirati printre crengile copacilor care se intind si pana la 12 metri. Aceasta este  calitate noua descoperita a paianjenilor, cea de a crea centuri extinse care acopera acesti copaci.”

Niciun cuvant nu poate descrie ceea ce se petrece defapt cu reteua gigant creata de paianjeni, dar se pare ca acestia au un singur scop in minte: prada. Totusi, ce se petrece mai exact aici?

Cu toate ca paianjenii lucreaza in mod independent pentru a-si construi panza, unele specii dau dovada de tendinte sociale. Si, cu toate ca acestea sunt destul de rare, nu este un lucru nemaintalnit pentru ca ei sa se grupeze in anumite conditii, cu scopul de a prinde cantitati cat mai mari de prada. Acest lucru a avut loc si in urma cu cativa ani, in anul 2007, la Lake Tawakoni State Park in Texas. Merchant sustine ca la acea vreme, in 2007, o astfel de descoperire a fost cu totul ciudata, expertii fiind surprinsi sa afle ca paianjenii au trasaturi cooperante.

Conditiile care implica socializarea intre paianjeni

Oamenii de stiinta au emis o ipoteza potrivit careia, motivul reuniunii paianjenilor a fost acela a unei ”furtuni perfecte”, in care conditiile meteorologice au oferit aparitia unei cantitati impresionante de insecte mici. In asemenea conditii, paianjenii au reusit sa lucreze impreuna pentru a construi o megastructura care sa poata prinde cat mai multe insecte. Fara o cantitate mare de hrana, o astfel de retea nu s-ar construi niciodata.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *