Profesorul Jack Schafer a lucrat multi ani ca agent special FBI, oferind solutii despre cum sa aplici metode de influentare si persuasiune. El spune ca exista o regula de aur care garanteaza ca cineva va va place: „ sa faci persoana sa se simta ca si tine”. Dar cum putem face asta? Iata sase sfaturi de la expert care vor functiona de fiecare data.
- Faci o greseala
Cand Jack Schafer incepea cursul semestrial cu o noua clasa de studenti, intotdeauna facea o greseala pronuntand incoret un cuvant, ca si cum ar fi fost accidental (de fapt era deliberat) si ii lasa pe studenti sa-l corecteze. „Ma prefaceam stanjenit si le multumeam pentru ca ma corecteaza”, spune Schafer.
El foloseste aceasta metoda pentru a atinge trei scopuri. Mai intai, corectand greseala profesorului, studentii capata incredere. In al doilea rand, ii ajuta sa fie mai relaxati si sa devina prietenosi. In al treilea rand, le va permite sa simta ca pot si ei gresi. Aceasta metoda poate sa va ajute sa va faceti placut. Aratand lumii ca nu sunteti infailibili, va face umani si ofera sansa unei legaturi intre oameni.
- Vorbeste-le oamenilor despre ei insisi
Deseori oamenii sunt complet absorbiti de problemele personale si nu sunt aproape deloc interesati de cei pe care-i intalnesc. Pentru a ne face placuti, trebuie sa ne aratam interesati de ceilalti.
Scriitorul american Dale Carnegie a spus o data : „Poti sa iti faci mai multi prieteni in doua luni daca te arati interesat de altii, decat poti face in doi ani incercand sa faci lumea sa se intereseze de tine”, si a avut dreptate.
La fel spunea Robert K.Holtz, academician: „Cand lumea vorbeste despre sine, nu conteaza daca este fata in fata sau prin intermediul unei retele sociale, aceiasi centri ai placerii din creier se activeaza asemeni efectului cauzat de mancare sau bani”. Aceste doua citate arata cat de important este sa vorbesti oamenilor despre ce se intampla in vietile lor, pentru a le castiga prietenia. Fiti interesati de familiile lor, biografie, copii, cereti-le parerea. Va vor fi recunoscatori in mod subconstient.
- Ofera un compliment indirect
Uneori, complimentele fatise direct adresate suna prea invaziv. Multa lume nu se simte confortabil sa primeasca direct complimente.
Este mai bine sa oferi un compliment indirect. Daca doresti sa legi prietenie mai stransa cu colegii din departamentul contabil, de exemplu, le puteti spune „managerul de HR mi-a spus ca sunteti cea mai constiincioasa echipa din toata firma”. Folosirea acestei metode nu trebuie aplicata doar la munca, ci se poate folosi in orice relatie interpersonala.
- Nu uita sa arati simpatie
Cu totii stim ca ca nu e usor sa te arati foarte interesat de viata si intamplarile celorlalti. Nu poti spune mecanic doar: „oh, ce groaznic” cand cineva se plange de problemele sale. Dar poti gasi un mod mai natural de a exprima simpatie in functie de situatie, si evident aratandu-le ca va bucurati de succesul lor. Daca cineva sa plange ca a avut o zi proasta, empatizati: Cine n-are?
Daca e vorba de finalizarea cu bine a unui proiect dificil, puteti sa va exprimati admiratia. Trebuie sa convingeti persoana cu care vorbiti ca sunteti gata sa ii impartasiti sentimentele si intelegeti prin ce situatie trece. Daca vreti sa oferiti suport, nu repetati ceea ce vi se spune, exprimati cu cuvintele dumneavoastra.
- Cere o favoare
Ben Franklin observa faptul ca cerand un favor era mai simpatizat decat daca n-o facea. Acest fenoment se numeste efectul Ben Frankin. La prima vedere pare neintuitiv. Daca cereti o favoare, nu dumneavoastra va veti simti mai bine, ci celalalt. Cand va face cineva un bine, atunci se va simti el in primul rand multumit de sine. Regula de aur este ca daca persoana se simte bine, atunci va va simpatiza. Daca cereti un favor, atunci nu e vorba doar de dumneavoastra. Este vorba de persoana carei ii cereti ajutorul. Nu exagerati aceasta tehnica deoarece, asa cum spunea Ben Franklin, oaseptii, ca si pestii, incep sa miroasa dupa trei zile (asa se intampla cu cei care abuzeaza).
Daca vreti ca oamenii sa va placa aplicati aceasta regula de aur. S-o urmati este greu, pentru ca trebuie sa puneti interesul celorlalti mai presus ca interesul vostru.
- Permite oamenilor sa se laude
Linia de demarcatie intre un compliment si o lauda este foarte subtire, deci este mult mai bine sa convingeti persoanele sa se laude singure. Aceasta tehnica evita problema nesinceritatii atunci cand laudati pe cineva. Daca oamenii incep sa se laude, lasati-i.
Daca cineva se lauda ca a muncit zile si nopti pentru a incheia o afacere, puteti sublinia ca este cu adevarat dedicat muncii sale. Veti obtine confirmare intotdeauna, va recunoaste ca da, este intr-adevar dedicat muncii sale.
Aceste lucruri cer multa practica. Dar imediat ce incepeti sa le aplicati, vor da rezultate. Tineti minte ca nici un sfat nu va indeamna sa actionati in mod exagerat. In schimb, toate va vor ajuta sa va imbunatatiti relatiile cu ceilalti, pentru beneficiul dumneavoastra si al celorlalti.