Ce caracterizeaza un meme?

meme

The Success Kid, Bad Luck Brian si Overly Attached Girlfriend sunt numai cateva meme-uri extrem de cunoscute in lume, care ne fac ziua mai buna dupa ce le vedem. Dar, ce anume face ca aceste fotografii sa devina mai populare decat altele? Pentru a afla acest lucru, oamenii de stiinta au creat un software pentru a prezice care imagini pline de umor sunt mai susceptibile sa devine pline de succes si de ce se intampla acest lucru. Potrivit rezultatelor lor, meme-urile mai scurte castiga mai multa faima pe Internet decat cele care folosesc cuvinte urate- existand mai putine sanse de a fi distribuite.

In studiul lor, cercetatori Keith Shubeck si Stephanie Huette de la Universitatea Memphis, au colaborat impreuna pentru a intelege mai bine stiinta din spatele meme-urilor. „Intelegerea noastra asupra propagarii meme-urilor merge in paralel cu intelegerea culturii umane”- scriu cercetatorii.

Cu cat intelegem mai multe lucruri despre meme-uri si despre mutatiile lor, origini si cum aceastea sunt acceptate de internauti, cu atat vom reusi sa intelegem mai bine trend-urile culturale care ar fi putut fi considerate anormale in trecut”- mai adauga acestia.

De unde vine „meme”?

Termenul de „meme” a fost inventat de catre Richard Dawkins in anul 1979, care l-a folosit pentru a descrie o unitate ce transporta idei culturale sau de comportament, la fel cum genele noastre transporta informatii genetice de la o generatie la alta. Astfel, meme-ul a fost creat cu mult inainte de Internet, devenind extrem de popular in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, fiind utilizat sub forma de graffiti pe pereti.

Insa, un meme din mediul online este o idee ce se raspandeste extrem de rapid prin intermediul Internetului. La baza, un meme reprezinta o propagare a unui fisier digital sau a unui hyperlink folosind metode disponibile din mediul online. Continutul unui meme implica o zicala sau o gluma, un zvon sau o imagine modificata sau orginala, un site complet, un clip video sau o animatie. Acestea sunt raspandite in mod organic, voluntar si de la egal la egal, mai degraba decat prin constrangere sau avand un traseu delimitat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *