The Success Kid, Bad Luck Brian si Overly Attached Girlfriend sunt numai cateva meme-uri extrem de cunoscute in lume, care ne fac ziua mai buna dupa ce le vedem. Dar, ce anume face ca aceste fotografii sa devina mai populare decat altele? Pentru a afla acest lucru, oamenii de stiinta au creat un software pentru a prezice care imagini pline de umor sunt mai susceptibile sa devine pline de succes si de ce se intampla acest lucru. Potrivit rezultatelor lor, meme-urile mai scurte castiga mai multa faima pe Internet decat cele care folosesc cuvinte urate- existand mai putine sanse de a fi distribuite.
In studiul lor, cercetatori Keith Shubeck si Stephanie Huette de la Universitatea Memphis, au colaborat impreuna pentru a intelege mai bine stiinta din spatele meme-urilor. „Intelegerea noastra asupra propagarii meme-urilor merge in paralel cu intelegerea culturii umane”- scriu cercetatorii.
Cu cat intelegem mai multe lucruri despre meme-uri si despre mutatiile lor, origini si cum aceastea sunt acceptate de internauti, cu atat vom reusi sa intelegem mai bine trend-urile culturale care ar fi putut fi considerate anormale in trecut”- mai adauga acestia.
De unde vine „meme”?
Termenul de „meme” a fost inventat de catre Richard Dawkins in anul 1979, care l-a folosit pentru a descrie o unitate ce transporta idei culturale sau de comportament, la fel cum genele noastre transporta informatii genetice de la o generatie la alta. Astfel, meme-ul a fost creat cu mult inainte de Internet, devenind extrem de popular in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, fiind utilizat sub forma de graffiti pe pereti.
Insa, un meme din mediul online este o idee ce se raspandeste extrem de rapid prin intermediul Internetului. La baza, un meme reprezinta o propagare a unui fisier digital sau a unui hyperlink folosind metode disponibile din mediul online. Continutul unui meme implica o zicala sau o gluma, un zvon sau o imagine modificata sau orginala, un site complet, un clip video sau o animatie. Acestea sunt raspandite in mod organic, voluntar si de la egal la egal, mai degraba decat prin constrangere sau avand un traseu delimitat.