Ce este frica

frica

Iti este cunoscut sentimentul pe care il obtii atunci cand tii un discurs in fata a sute de persoane, sau cand esti pe punctul de a te da pe tiroliana, sau acela de a te muta intr-un nou oras unde nu cunosti pe nimeni. Sa faci ceva cu totul nou in viata ta este un lucru infricosator, iar aceasta frica tine oamenii la distanta si ii impiedica sa incerce lucruri noi.

Cu toate acestea, noile cercetari efectuate la Universitata Northwestern au sugerat ca, confruntarea temerilor proprii inseamna sa le starpim cu totul. Dupa un studiu pe care cercetatorii l-au facut- au lasat paianjeni lipiti de oameni care sufereau de Arachnofobie- acestia au descoperit ca regiunea creierului, responsabila cu frica, a ramas inactiva dupa un timp de doua ore, in care participantii la studiu au fost supusi la o sesiune de terapie de expunere. Schimbarile in creier s-au petrecut imediat dupa sesiunea de terapie, si au ramas la fel chiar si dupa sase luni.

Din cauza fricii pacientilor, acestia s-au apropiat treptat de paianjeni. Inainte de terapie, pacientii au prezentat chiar si stari de anxietate severa numai la observarea unor fotografii in care erau paianjeni. Insa, cand au inceput terapia, anumite regiuni ale creierului responsabile cu frica, au aratat o activitate semnificanta. Dupa ce li s-a aratat fotografia, pacientii au fost rugati sa atinga o tarantula: prima data acestia au atins paianjenul cu o perie, apoi cu o manusa, iar apoi au reusit sa puna mana pe paianjen.

Pe viitor, cercetatorii isi doresc sa poata gasi o cale pentru a inhiba partea creierului responsabila cu frica, prin blocarea temerilor, in scopul de a dezvolta noi terapii. In timp ce pericolul chiar exista, oamenii tind sa creeze frica in mintea lor, aceasta fiind bazata pe experientele trecute cu o persoaana sau un obiect.

Data viitoare cand simti sentimentul de frica, incearca sa-ti controlezi gandurile sau emotiile, iar frica va disparea imediat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *