Ce rol au defapt anotimpurile pe acest pamant ?

Rolul anotimpurilor pe Pamant
Rolul anotimpurilor pe Pamant

Daca n-ar exista anotimpurile, lucrurile ar sta cu mult mai rau pentru omenire. Din fericire, in urma cu 4,5 miliarde de ani o coliziune a Terrei cu un obiect cosmic de marimea planetei Marte, a smuls o bucata din planeta noastra, care, cu trecerea vremii, a devenit Luna. Totodata, coliziunea a dus la inclinarea axiala a Pamantului, asa ca acesta descrie miscarea orbitala in jurul soarelui usor „intr-o ureche”. Aceste modificari au fost si sansa pamantenilor.

De atunci, de la acel incident din copilaria planetei noastre, in decursul unui an cantitatea de lumina solara care ajunge pe emisfera nordica si sudica a Pamantului difera, pe masura ce acestea sunt expuse soarelui. Prima care se inclina spre soare este cea sudica, apoi cea nordica. Acest ciclu provoaca diferenta dintre anotimpuri.

Lovitura de biliard cosmic in urma careia Pamantul s-a inclinat axial a fost un eveniment cat se poate de norocos pentru omenire, pentru ca altfel civilizatia lui Homo Sapiens ar fi acum intr-o stare crancena. Lipsa anotimpurilor pe Terra ar avea o influenta negativa covarsitoare. Potrivit lui Don Attwood, un antropolog ecologist, cercetator al Universitatii McGill din Montreal, in absenta anotimpurilor oamenii n-ar fi evoluat, probabil, mai departe de alcatuirea unor asezari modeste, razlete, imprastiate pe intregul Pamant, luptandu-se pentru supravietuire, murind, adesea, din cauza unor boli oribile, aduse de insecte.

Oamenii de stiinta cred ca fara inclinatia axiala, Pamantul ar avea un climat stratificat in „fasii” teritoriale, din ce in ce mai rece pe masura ce te indepartezi de ecuator. Oamenii nu ar avea nicio sansa de supravietuire in iarna vesnica de la mare altitudine, asa ca s-ar concentra in zonele mediane ale Terrei, unde ar fi un climat tropical. Regiunile ecuatoriale au variatii minime de temperatura si in durata zilei in decursul unui an, oferind cercetatorilor o idee despre cum ar fi intreaga planeta in lipsa anotimpurilor.

In cazul ca intreaga lume locuibila s-ar reduce la zonele tropicale, cu un climat umed si cald ca in regiunile tropicale din Congo, precipitatiile cazute necontenit ar eroda solul in orice zona defrisata pentru agricultura, ducand substantele nutritive mai jos de nivelul radacinilor, transformand ogoarele in pamant nefertil, nepotrivit pentru insamantari.

„Densitatea scazuta a populatiei si productivitate mica in agricultura vor conduce la raspandirea populatiei in asezari mici, razletite. Nu se pot construi temeliile unei civilizatii moderne”,

afirma Attwood. In afara de problemele generate de productia agricola anemica (foamete constanta, lupte pentru resursele de hrana putine) oamenii ar fi afectati de agenti patogeni letali, care prospera in climatul tropical, nesfarsit.

„Iarna protejeaza mare parte din populatia lumii de insectele tropicale, purtatoare ale bolilor, si exista o lista foarte lunga cu maladiile tropicale care afecteaza oamenii, animalele si plantele. HIV este doar unul dintre virusurile care au scapat din habitatul sau tropical, raspandindu-se in intreaga lume. Multi altii, precum Ebola, isi asteapta sansa”,

atrage atentia Don Attwood. Mortalitatea in randul oamenilor ar exploda in acel mediu tropical, din singura zona locuibila a Terrei, iar specia umana ar ajunge, destul de repede, in pragul disparitiei.

Rolul iernii

In afara de rolul sau decisiv in tinerea la respect a agentilor patogeni purtati de insectele tropicale, iarna este vitala pentru oameni si in alte feluri. In primul rand, graul germineaza numai in perioadele reci ale anului. Alte plante agricole, cum ar fi orzul, ovazul, de asemenea cartofii, cresc numai in conditii in care exista si iernile reci. Nu numai recoltele depind de iarna, ci si Revolutia Industriala si toate tehnologiile aparute in urma ei.

Toate au originea in existenta iernii. Tehnologia moderna poate fi considerata un produs secundar al eforturilor oamenilor de a se incalzi. In secolul al XVIII-lea, Marea Britanie a descoperit ca era pe cale sa ramana fara lemn de foc (paduri tot mai putine). Carbunele, aflat in abundenta, a ajutat la incalzirea caselor oamenilor si, in cele din urma, a dus la inventarea motorului cu aburi, care va pune in miscare noilemasinarii industriale. Nu in ultimul rand, aparitia Lunii asigura stabilitatea acestei inclinatii a Pamantului, vitala pentru toata lumea. Nimic nu pare a fi intamplator…

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *