Cercetatorii au descoperit locul cel mai lovit de fulgere de pe Pamant

Lacul Maracaibo fulgere

Se spune ca fulgerul nu loveste de doua ori in acelasi loc, dar aceasta vorba poate ar trebui regandita. Noile cercetari facute de American Geophysical Union au dus la concluzia ca un anumit loc dintr-un lac din Venezuela este lovit de fulgere, in medie, 297 de zile din 365, in fiecare an.

Lacul Maracaibo

Lacul Maracaibo este de multa vreme cunoscut pentru activitatea electrica ridicata si, in cursul acestui an, a fost introdus in Cartea Recordurilor ca cel mai “fierbinte” loc de pe glob in care se petrec astfel de fenomene electrice. Totusi, noi informatii prezentate de Rachel Albrecht de la Universitatea din Sao Paulo, indica cu precizie locul exact de pe suprafata lacului care atrage cel mai mare numar de fulgere.

Folosind date inregistrate de sateliti speciali dedicati (Light Imaging Sensor – LIS ai NASA), Albrech a reusit sa determine locatia celor mai multe fulgere din acest lac cu o precizie impresionanta. Satelitii, orbitand Pamantul la aproximativ 400 km, pot inregistra imagini de inalta rezolutie cu o precizie de sub 0.1 grade de latitudine. Analizand aceste date de pe satelitii LIS dintre anii 1998 si 2013, Albrech si echipa ei au stabilit ca cel mai activ loc de pe glob din punct de vedere al fenomenelor orajoase este la varsarea raului Catatumbo in lacul Maracaibo.

Motivele pentru “climatul” special din acest loc pot fi atribuite topografiei locului si zonelor inconjuratoare. Situat in Anzi, dar aproape de Marea Caraibelor , lacul este un loc de intalnire a brizelor marine mai calde cu aerul montan, mai rece, aceasta combinatie dand nastere unor nori de furtuna bine dezvoltati. In timpul furtunilor puternice, pe lac se pot vedea si 30 de fulgere pe minut.

Caracteristici geografice similare se gasesc si in satul de munite Kifuka din Republica Democrata Congo, unde s-au inregistrat 232 de lovituri de trasnet pe kilometru patrat pe an, fata de peste 250 pe lacul Maracaibo.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *