Cum poate fi redusa umiditatea din sere si solarii

umiditate plante nuoricum.ro

Primavara este perioada in care umiditatea da batai de cap in sere si solarii, la fel ca si in perioada de toamna de altfel. Fie ca vorbim despre picaturile de apa de pe frunze, de pe folia de acoperire sau despre apa ce se evapora din sol, exista ceva mai multa umiditate ce trebuie tinuta sub control. Asta pentru ca duce la germinarea sporilor fungici, apar boli ale plantelor care strica culturile si compromit calitatea acesteia.

Un aspect important este pastrarea plantelor uscate. Acest lucru va fi posibil cu diferite strategii aplicate in sera sau solar. Iata cum.

Udat atat cat trebuie

Irigarea ar putea avea si ea contributie la umezeala excesiva. Plantele trebuie udate devreme, avand astfel si timp sa se usuce pana seara. Prea multa apa inseamna umiditate mai multa decat ar trebui, asadar irigarea trebuie facuta responsabil. Pentru a nu avea risipa de apa de asemenea, este recomandat un sistem modern prin picurare, asa cum se gaseste disponibil in cadrul magazinului online de specialitate nuoricum.ro.

De asemenea, distantarea dintre plante ar putea ajuta. Pentru ca aerul nu circula atat cat trebuie, spatierea adecvata va fi necesara. Totodata, buruienile trebuie indepartate, sa fie practicate metode de mulcire astfel incat acestea sa nu mai apara.

Pot fi aplicate si masuri clasice, de mentinere a caldurii la baza plantelor, intrucat caldura previne formarea de condens pe frunze.

Chiar inainte de a va confrunta cu astfel de probleme, la capitolul alegerii foliei de acoperire trebuie avut in vedere un strat de interior anti condens. Umiditatea ce se formeaza pe partea interioara a foliei se scurge pe margine si astfel nu se vor mai forma picaturi ce cad pe plante.

Ventilarea – de fapt o combinatie optima intre sistemul de ventilare si incalzire asigura temperaturile de interior echilibrate si reduce umiditatea excesiva. Nu este bine de ales doar unul dintre cele doua sisteme ci pe amandoua, pentru ca numai impreuna se ajunge la eficienta maxima. De incalzire este nevoie pentru ca aerul din exterior sa fie adus la temperatura necesara pentru ca plantele sa se dezvolte, de ventilare este nevoie pentru a se evita formarea condensului.

Pot fi utile si aparate de masurare pentru umiditatea si temperatura din interior, regland astfel cu precizie orice sistem exista in sera sau solar. Vorbim despre termohigrometre.

Reducand umiditatea sunt excluse si diversele boli de plante, astfel incat optimizati si costurile pentru ca nu va mai trebui sa investiti in diverse produse fitosanitare pentru a trata plantele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *