De ce iubesc pisicile iarba matei?

pisici iarba matei

Pisicile par a fi cele mai logice animale de pe suprafata Pamantului, insa atunci cand se afla in prezenta ierbii matelor- denumire stiintifica Nepeta cataria-, acestea isi schimba radical comportamentul. Astfel, substantele chimice naturale produse de catre aceasta planta provoaca felinele sa devina dependente de aroma si, in consecinta, se produce un efect similar cu consumul de ecstasy.

Chiar daca unele pisici par a o lua complet razna sau par a fi drogate, aceasta planta nu este un drog. De fapt, este o iarba care face parte din familia mentei, insa atunci cand frunzele sale sunt rupte, se elibereaza o anumita substanta chimica- un ingredient cunoscut sub numele de Nepetalactone- care este responsabil de comportamentul ulterior al pisicilor. Asadar, acest compus chimic este cel care face ca pisicile sa o ia complet razna.

Dar, ce anume cauzeaza aceasta reactie? Reactia la chimicalul Nepetalactone este cauzata de catre organul care opereaza cu cele cinci simturi ale pisicii- tacil, olfactiv, vaz, auditiv si gust. Chiar mai mult decat atat, pisicile care reactioneaza la aceasta planta mostenesc de la parintii lor reactia, deci, nu toate felinele vor raspunde in acelasi mod. Astfel, daca comportamentul pisicii tale nu se schimba in jurul acestei plante, nu trebuie sa te ingrijorezi cu privire la acest lucru. Aproape 10-30% din pisici nu reactioneaza la iarba matei.

Ce este iarba matei?

Iarba matei este o planta erabacee melifera, ce face parte din familia mentei si creste pana la o inaltime de aproape un metru. De asemenea, Nepeta cataria este o planta ce se cultiva in special in Europa si Asia. Pe langa efectul care il are asupra pisicilor, iarba matei este excelenta in lupta cu tantarii, gandacii si puricii de plante.

Insa, felinele sunt cele mai atrase de aceasta planta din cauza mirosului pe care il emana. Astfel, o simpla mireasma este deajuns pentru ca pisica sa o ia razna, lucru care dureaza intre cinci si zece minute.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *