De ce poarta preotii vesminte albe/aurii de Paste

Cand privesti seturile de vesminte ale preotilor te lasi impresionat de migala cu care sunt create, cusute, brodate. Exista o varietate de culori si modele, printuri. In unele cazuri, vesmintele preotilor au pe felon pe spate si reprezentari de portrete ale sfintilor, asa cum le stim din icoane. Cel putin in cazul produselor de la Crilovic vorbim despre acest gen de vesminte, ce pot fi executate pe orice fond, orice culoare, cu posibilitate de a alege si materialul sau de a comanda exact dupa preferinte.

De remarcat ca preotii poarta culori deschise sau inchise si predomina albul, dar mai ales auriul la elementele decorative. In ceea ce priveste tinuta specifica pentru a sluji de Paste, vesmintele aurii sunt preferate. Exista si o explicatie in acest sens.

Nu inseamna fala, ci smerenie

Desi am avea tendinta de a crede ca auriul este un stil opulent in ceea ce priveste colectiile de haine preotesti, specialistii in teologie spun ca de fapt tine de smerenie si de simbolul invierii de asemenea. Pot fi asemuite cu uniformele, acestea avand si rolul de a demonstra apartenenta la cult si la rangul de preot. Este vorba despre misiunea spirituala pe care clericul o are de indeplinit. Purtarea acestora in cultul ortodox tine si de supunerea, smerenia demonstrata fata de divinitate.

Albul, auriul in general sunt culori specifice pentru sarbatoarea pascala pentru ca au legatura cu invierea, sunt simbol al noului inceput. Este biruinta in fata raului, este iesirea din pacat si desigur bucuria acestui moment biblic si totodata a evenimentului suprem, a minunii dumnezeiesti.

In biserica ortodoxa sunt folosite cel mai adesea 6 culori: alb, verde, purpuriu, rosu, albastru si auriu. In unele zone sunt folosite si cele portocalii sau ruginii. Negrul este mai degraba o culoarea a modernismului. In plus, in anii stravechi era si destul de greu de vopsit tesaturile, asadar negrul nu era o obisnuinta a fi purtat. Totusi, preotii au o culoare inchisa la reverenda, insa din motive practice de altfel. Vesmintele preotilor sunt negre numai in perioada pre pascala, lipsite de ornamente de asemenea, ca simbol al tristetii si sobrietatii evenimentului, asociat cu patimile lui Iisus.

Asocierea intre culori si evenimente biblice

In functie de sarbatori sunt alese si culorile vesmintelor preotesti. Albul si auriul sunt folosite adesea pentru elementele decorative ale vesmintelor. Reprezinta puritatea luminii si harului lui Dumnezeu. Verde este culoarea vietii, specifica Sfantului Duh. Purpuriu in schimb reprezinta patima, rosul inchis sangele martirilor, albastrul este specific Maicii Domnului.

Negrul este asociat cu doliul, insa in zona de Rasarit totul este opus, adica albul este culoarea Adormirii, ca simbol al faptului ca moartea inseamna viata de dincolo, niciodata un sfarsit, decat cel al vietii pamantesti.

Nu exista canon specific pentru ce culoare de vesminte ar trebui sa poarte preotii, insa astfel de alegeri sunt corelate cu semnificatia sarbatorilor si tin cont de un asa zis cod nescris de reguli.

Descopera fascinanta lume a acestor textile la Crilovic, cu pagina de prezentare vesmintebisericesti.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *