Elefantii pot deosebi limbile oamenilor

Elefantii care aud vocile de oameni pot identifica limba, genul si varsta acestora.

Un nou studiu publicat in procedurile Academiei Nationale de Stiinta a Statelor Unite ale Americii arata dovezi precum ca elefantilor carora li s-au prezentat inregistrari ai oamenilor vorbind diferite limbi locale, reactioneaza diferit bazat pe limba vorbita, de asemeni la fel pentru genul sau varsta vorbitorului. Folosind megafoane ascunse, cercetatorii rulau inregistrari a diferitilor oameni care spuneau fraza „Uite, uita-te acolo, un grup de elefanti venind.” in limbile Maasai si Kamba, catre 40 de grupuri de elefanti salbatici. Elefantii care auzeau vocile de barbati adulti Maasai raspundeau foarte defensiv, in timp ce auzeau alte voci nu trezeau reactii prea puternice.

Elefantii si oamenii din Africa au avut o coexistenta tulburata si de multe ori violenta.Oameni pe elefanti, deseori pentru braconaj, a decimat multe populatii de elefanti, si au distrus grupurile sociale a grupurilor de animale, cu probe de tulburare de stres post-traumatic si comportament anti-social in intermediul unor animale supravietuitoare. In unele cazuri, asta a indus elefantii sa reactioneze violent catre oameni si proprietatile lor, ce duce mai departe de catre uciderea elefantilor.

Anumite grupuri de oameni sunt considerati mai amenintatori fata de elefanti decat altii. Oamenii Maasai, o turma de triburi semi-nomadici pentru facilitatea de a ucide lei cu sulite, de asemeni au o istorie in strapungerea elefantilor, fie pentru mancare, razbunare sau chiar drept forma de protest politica. A fost deja demonstrat ca elefantii tind sa fuga de oameni imbracati in vesminte rosii traditionale ale razboinicilor Maasai si noul studiu a vrut sa gaseasca aceiasi discriminare avansata cum ca grupurile de oameni etnice pot folosi recunoasterea vocii. Pentru studiu, vocile Maasai au fost comparate cu cei ale culturii Kamba, o cultura de fermieri care au avut interactiuni cu elefantii.

In concluzie, cercetatorii au descoperit ca elefantii pot sa deosebeasca prin intermediul vocilor oamenilor, limba pe care o vorbesc, genul si varsta acestora.

One thought on “Elefantii pot deosebi limbile oamenilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *