Depasirea fazei de mici ateliere si inlocuirea acestora cu adevarate fabrici de productie, incepand de la confectionarea de imbracaminte la nivel restrans si limitat in cerinte si pana la onorarea unor comenzi uriase situate la un nivel industrial au fost aspecte ce i-au determinat pe tot mai multi sa se autodepaseasca in inventii. De la simplii mestesugari la cei mai iscusiti ingineri, ideile si inspiratiile vizavi de acest aspect au prins incet contur. Astfel, la ora actuala ne bucuram de game variate de masini de cusut ce fac nu doar treaba unei persoane, ci a zeci de muncitori.
Avand o pasiune vis-a-vis de acest subiect, mi-am propus sa iti imbogatesc cunostintele printr-un scurt istoric al masinii de cusut, mai jos prezentat. Indiferent daca intentionezi sa achizitionezi una sau pur si simplu esti un impatimit al istoriei, iata care sunt faptele care au contribuit la o paleta atat de bogata de masini de cusut, cu functii complexe si peste asteptari de performante.
Istoria masinii de cusut
Inceputul acestei povesti a fost pus in scena de catre Charles Fredrick Wiesenthal, in jurul anului 1755. Acest inginer german, muncitor in Anglia, este cel care a reusit sa obtina patentul pentru primul dispozitiv mecanic al carui scop era coaserea.
In ce consta in fapt acesta? Era vorba despre un ac, atent ascutit pe cele doua parti ale sale, cu un varf dotat cu ochi – prin care se introducea ata. Acesta a fost pasul facut in acest sens de inginerul german. Adevaratul inventator al masinii este insa Thomas Saint, englezul care a schitat o masina de cusut mult mai complexa. Asta se intampla in anul 1790. De remarcat este faptul ca planul sau prezinta caracteristicile tehnice intalnite si in prezent. Unii au presupus ca exista un model functional al masinii respective, cu toate ca nu sunt dovezi care sa ateste acest lucru.
La momentul respectiv exista o preocupare generala pentru proiectarea masinii de cusut accesibile, ce s-ar fi putut utiliza cu usurinta. Prin anii 1800 erau destui de multi cei care incercau sa atinga performanta dorita. Abia in 1804, a fost construita o masina proprie de cusut, de catre Stone si James Henderson. Completarea a adus-o scotianul John Duncan, care a reusit sa realizeze o masina de brodat. De asemenea, in 1807 a finalizat propria masina de cusut si croitorul austriac Josef Madersperger.
De mentionat este realizarea croitorului francez Thimonnier ce a facut in 1829 modelul care a dotat si pentru prima data o companie de imbracaminte. Ulterior, s-a facut si trecerea de la productia solitara la cea industriala. Inginerul minier Auguste Ferrand a fost cel care a realizat schitele pentru obtinerea brevetului masinii, urmata fiind fapta de contractul pe care acesta si Thimonnier l-au incheiat. A inceput productia de uniforme pentru armata franceza, distrusa mai tarziu insa de un incendiu. Unii ar fi spus ca de vina ar fi fost muncitorii, care s-au simtit amenintati de masinariile care ar putea sa ii inlocuiasca.
Fiind o competitie stransa, si americanii au simtit nevoia de a se face remarcati. Au realizat masini menite sa creasca productivitatea muncii, prima care a fost brevata fiind realizata de John Greenough in 1842. Desigur, acum fac trecere rapida in revista a faptelor, pe langa acestea existand numeroase alte incercari de a fabrica o masina remarcabila, inovatii diverse si modificari prea amanuntite tehnic ale mecanismelor pentru a fi mentionate.
Ca orice alta istorie, si aceasta are in spate dispute variate ce priveau paternitatea unor inventii. Spre exemplu, inventia din 1844 a lui John Fiser, a fost brevata in 1851 de cunoscutul Isaac Merritt Singer. S-ar parea ca greseala ce privea depunerea documentatiei care se cerea pentru brevetare a fost cea care l-a privat pe originalul creator de notorietate. Singer insa nu a luat asupra sa pe nedrept titlul de proprietar al masinii, intrucat acesta a adus o multime de imbunatatiri acesteia. De asemenea, a fondat si compania atat de populara, Singer Sewing Machine Company.
In prezent, masina de cusut se gaseste intr-o varietate de modele, existand nume consacrate de dorit, populare pentru eficienta crescuta a articolelor, dar si pentru alte calitati ce le recomanda. Te invit pe site-ul goodstyle.ro pentru a descoperi numeroase modele, adaptate tuturor nevoilor si cerintelor.