Limite sanatoase in cuplu – cum petreceti timpul in autoizolare fara sa stricati armonia relatiei

Orice cuplu are limite. Sunt cele care ii ajuta pe parteneri sa aiba o identitate, sa ramana responsabil de propriile dorinte si sa nu se raporteze doar la noi, ci si la propria persoana. Intr-un sens sau altul, astfel de limite ii protejeaza de comportamente abuzive intrucat este astfel eliminat jocul de putere, de manipulare. Pentru cei suficienti de maturi si responsabili sa intelegea aceaste aspecte, limitele sanatose sunt impuse inca de la inceput de relatie.

In astfel de situatii, de pandemie cum ne confruntam zilele acestea in societate, cand indicatia este de a sta acasa, timpul non stop alaturi de partener poate duce la conflicte spontane. Limitarea unor activitati pune desigur in lumina alte interese. Acum mai mult ca oricand petrecem timp alaturi de partener si incepem sa vedem defecte, sa iscam certuri.

Stabilirea unor termeni comuni, limite sanatoase in cuplu

Spune o vorba, ce tie nu-ti place, altuia nu face. Asadar, mai toate recomandarile despre astfel de limite se refera mai intai de toate la propriul comportament. Vorbim despre comunicare deschisa, in care cei doi vobesc clar despre ce simt si ce gandesc. Vorbim despre a lasa pe partener sa exprime toate acestea si a nu presupune pe baza unor idei personale cum sta treaba de fapt.

Asumarea alegerilor si a nu invinovati pe partener despre sentimente, stari, precum si exprimarea clara a sentimentelor vis a vis de propria persoana si nu de genul „tu ma enervezi atunci cand…” sunt cateva sfaturi pretioase.

Ce spun specialistii

Ne dorim timp pentru amandoi si cand il avem nu stim sa gestionam situatia astfel incat sa fie armonie. Contextul actual de pandemie este un astfel de exemplu. Specialistii spun ca pentru a mentine o relatie de durata este ceea ce invatam doar in timp. Relatia sanatoasa este cea in care contribuie ambii parteneri, cu interes.

Un mic ajutor este binevenit, insa nu o a treia persoana partinitoare. Asadar, cel mai indicat este sa cereti sfatul specialistului, a terapeutului de cuplu. La PsihArt sedintele de acest gen sunt adaptate pentru aceasta perioada: pot fi programate sedinte de consiliere online, prin Skype.

Autoizolarea poate fi un factor de stres pentru un cuplu, chiar daca in aparenta intre cei doi nu existau probleme. Instant totul se schimba, toata rutina zilnica a celor doi, intervin certuri din nimic, curiozitati puerile de a verifica partenerul, suspiciuni fara fond. Astfel de situatii sunt rezultatul unei gestionari deficitare a vietii in doi cand 24 din 24 partenerii sunt impreuna si fac totul impreuna.

Constant invatam. Asadar, viata ne ofera si de aceasta data o noua lectie, cea a limitei sanatoase intre parteneri. Invatam despre adaptare, caci cei doi isi schimba rutina complet si altfel sunt distribuite rolurile in casnicie, in gospodarie. Nimeni nu spune ca este usor, insa nici imposibil.

Recomandarea specialistilor este de a apela la sedinte de terapie, mai usor de accesat ca oricand, online. Detalii regasim in cadrul paginii psihart.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *