Masuri de siguranta pentru activitatile din laborator

protectie laborator precisa.ro

Oricare ar fi specializarea unui laborator, acesta trebuie sa corespunda cu anumite standarde si norme de siguranta pentru a putea fi pus in functiune. Este valabil indiferent de industria de care apartine: productie alimentara, farmaceutica, inginerie industriala, cosmetica. Fiecare dintre acestea vor adopta masuri de siguranta prestabilite, astfel ca mediul de lucru sa fie sigur si totodata productiv.

Desigur, obtinerea unei sigurante de nivel superior presupune si adoptarea laboratorului, in functie de scopul in care va rula acesta. Fiecare aparatura si echipamente, consumabile, sticlarie trebuie sa corespunda de asemenea cu anumite criterii, specificatii. Conteaza enorm ca dotarea laboratorului sa fie realizata din surse sigure, care pot sustine desfasurarea activitatilor in conditii optime. In acest sens se regasesc solutii complexe, ce stau sub semnatura unor producatori de renume, in cadrul site-ului Precisa.ro, un eshop care ofera si servicii conexe, precum service sau consultanta specializata.

Pentru ca astfel de obiective sa fie realizabile, deci exploatarea laboratorului sa se desfasoare in conditiile dorite, exista si o serie de piese de echipament individual pentru protectie care nu poate sa lipseasca. Mai jos sunt mentionate cateva exemple de articole ce nu trebuie sa lipseasca din randul acestuia. Este valabil in randul tuturor laboratoarelor.

Exista doua tipuri de echipamente de protectie individuale: pentru uz zilnic si speciale.

Echipamente individuale de protectie pentru uz zilnic

In randul celor pentru uz zilnic amintim: incaltamintea de protectie, ochelarii speciali de protectie, manusile, dar si imbracamintea corespunzatoare. Astfel de articole sunt confectionate din materiale speciale, care le pot sustine eficienta si le vor ajuta sa isi indeplineasca rolul.

Echipamente individuale de protectie speciale

Amintesc aici despre doua astfel de echipamente, indispensabile in cadrul laboratoarelor.

Mastile de filtrare – rolul acestora este de protectie atunci cand activitatea de laborator presupune manipularea de substante toxice, volatile, contagioase. Sunt necesare in fapt pentru a oferi ochilor si nasului protectia necesara pentru a nu intra in contact cu diverse substante chimice periculoase. Nu orice masti sunt adecvate, ci doar cele care respecta cu strictete standardele de siguranta.

Combinezoanele – sunt o imbracaminte de protectie speciala, care se evidentiaza prin rezistenta sporita vizavi de o multitudine de pericole specifice activitatilor de laborator. Sunt cele care pot crea bariera necesara pentru a proteja personalul impotriva aerosolilor si a lichidelor periculoase. De obicei aceste echipamente individuale se gasesc in modele personalizate, in functie de riscurile specifice laboratorului.

Astfel de echipamente de protectie, atat pentru uz zilnic, dar si pentru protectie speciala, trebuie sa fie nelipsite din laboratoare, iar utilizarea lor sa devina o obisnuinta pentru personal.

Fiecare activitate impune respectarea anumitor reguli. Este valabil si in cazul aparaturii specifice de laborator. Toate acestea sunt obligatorii si pe buna dreptate. Mai ales cei care sunt la inceput de drum, dar nu numai, trebuie sa trateze cu maxima seriozitate regulile si normele ce se impun in astfel de spatii. Consultarea legilor pentru a face dotarile necesare, amplasarile potrivite de aparatura, respectiv selectarea echipamentelor diverse adecvate, toate fac parte din demersul absolut necesar de urmarit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *