Mituri despre stres

Stresul face parte din viata noastra mai ales in viata moderna. Practic ne guverneaza viata si depresia incepe sa devina o boala comuna in zilele noastre. O data cu asta se dezvolta tot felul de teorii insa in esenta este vorba de un substrat fals. Probabil ai auzit varianta conform careia strestul te poate face sa ai o pofta de mancare exagerata sau diminuata. Nu este singurul mit despre stres:

  1. Stresul te face sa muncesti mai mult si deci te motiveaza. Dar lucrurile nu merg chiar asa. Andrew Bernstein spune ca „Daca ai succes si esti stresat, ai succes in ciuda stresului si nu datorita lui”. De fapt stimularea si angajamentul sunt acele doua aspecte care te ajuta sa fii „in priza” si nu stresul. Poate astfel motivam cand ne complacem intr-o situatie, cand stresul ar trebui sa fie acea doza de pastila care sa ne ajute.
  2. Din cauza stresului bei sau bei pentru ca doresti sa scapi de stres. De fapt una se stimuleaza pe cealalta. Stiai ca alcoolul elibereaza in organism hormonul stresului? Nu are cum sa „trateze” o astfel de situatie. Insa tine loc de motivarea unei astfel de decizii.
  3. Se spune ca pana la urma stresul este inevitabil. De fapt totul consta in nevoia de a constientiza ce anume provoaca o astfel de stare, ce anume sta la baza unui caz stresant si implicit trebuie sa inlaturam sursa.
  4. Stresul provoaca ulcer. De fapt este o bacterie care face asta si poate doar o mica parte de vina revine stresului- pentru ca mananci haotic si tinzi sa uiti de tine, pentru ca schimb radical stilul ordonat si sanatos de viata.

Si nu in ultimul rand conteaza ca stresul nu este cel care se face mereu prezent. Cu alte cuvinte doar pentru ca nu prezinti simptomele clasice asta nu inseamna ca duci lipsa de stres. Punctul 3 este edificator.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *