Temperaturi extreme

temperaturi

A transforma lucrurile in gheata si a le raci foarte tare a produs foarte mult interes si rezultate importante in lumea stiintei. Oamenii creaza cele mai reci lucruri cunoscute din univers, cele mai multe avand legatura cu raceala magnitudinii decat orice altceva care s-ar producenatural.

Inghetarea si congelarea permite temperaturilor de doar cateva grade miliKevin sa fie asigurate. Cea mai rece temperatura vreodata creata de om este undeva sub o suta de pico Kelvin, sau 0.0000000001 K. Este necesar de folosit un tip de racire magnetica pentru a atinge temperaturi atat de scazute. Temperaturi similare pot fi asigurate la o scara asemanatoare folosinf lasere.

La aceste temperaturi, materia se comporta diferit decat in felul cum se comportau de obicei-un fapt care este cheia catre dezvaluirea multor capricii si chichite ale mecanicii cuantice.

Universul se raceste. Daca ai putea sa iei un termometru si sa il lasi in spatiu, departe de orice sursa de radiatie de orice fel, ai putea citi pe el mai apoi 2.73 Kelvin-putin mai putin decat minus 454 grade Fahrenheit. Acest lucru se intampla sa fie cea mai rece temperatura care se produce natural, din tot universul.

Spatiul este tinut undeva deasupra zero absolut de catre radiatiile de fundal lasate in urma de Big Bang. Cu toate ca spatiul nu este foarte rece, este interesant de notat faptul ca una dintre cele mai mari probleme intalnite de astronauti este de fapt caldura.

Metalul simplu al obiectelor care orbiteaza poate ajunge la 500 de grade Fahrenheit (260 C) datorita caldurii nestingherite a soarelui si trebuie sa fie acoperit in straturi speciale pentru a scadea temperaturile la doar 250 Fahrenheit (120 C).

Spatiul exterior insasi, oricum, devine pe zi ce trece din ce in ce mai rece. Teoriile au prezis de mult aceste lucruri, si masurarile recente  au confirmat faptul ca universul se raceste cu aproximativ un grad la fiecare trei bilioane de ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *