Viata de raft la alimentele conservate

conserve

Peste 1500 de produse alimentare diferite sunt pastrate prin procesul conservarii. Conservele sunt realizate pentru a putea face disponibil un aliment in orice perioada a anului, in special a fructelor si legumelor ce sunt disponibile doar intr-un anotimp al anului. De cele mai multe ori conservele iti economisesc acel timp necesar cumpararii din supermarketuri sau piete.

Daca vrei sa afli care este si durata lor de viata in raft, va trebui sa cauti ce continut de acid au. Alimentele mai putin acide au un termen de valabilitate mai indelungat, spre deosebire de cele cu aciditate ridicata. Acest termen de valabilitate difera de la un aliment conservat la altul, dupa cum este exemplificat si in continuare.

Pestele si carnea sunt alimente cu aciditate scazuta, prin urmare se pastreaza pentru mai mult timp, in unele cazuri pot avea un termen de valabilitate intre 2-5 ani. Cu toate acestea, odata ce conserva este deschisa, chiar si depozitata in frigider, trebuie consumata in 3-5 zile. Pentru ca gustul si aroma sa nu se deterioreze prea mult, recomandat este consumul acestor conserve la cel mult un an de la ambalarea lor.

Fructele – au un continut acid ridicat, asadar nu pot fi pastrate in conserve mai mult de 12 luni. Adesea, termenul de valabilitate pentru conserve cu fructe este intre 18-24 luni, insa pana cand ajung la destinatia finala – consumatorul –  viata lor de raft se reduce pana la 12-18 luni. Cele care au iesit din termenul de valabilitate nu trebuiesc consumate, intrucat exista riscul de intoxicatii.

Legumele – unele, precum rosiile, au un continut mai acid si nu se pastreaza perioada indelungata (maxim un an de obicei), insa altele, precum mazare, porumb, spanac, morcovi etc., avand un continut acid redus, pot fi pastrate in conserve intre 2-5 ani.

Lapte si produse lactate – termenul de valabilitate in acest caz este direct influentat de continutul de grasime. Cu cat acesta este mai mare, cu atat si termenul de valabilitate este mai mare. De obicei perioada se situeaza intre 9-15 luni, insa trebuiesc pastrate la temperaturi scazute, recomandat la frigider.

Valabilitatea produselor conservate poate fi considerabil extinsa daca acestea sunt pastrate intr-un loc uscat si racoros, indiferent daca acele conserve sunt facute in casa sau cumparate din magazine. Inca o data vine recomandarea de a se consuma inainte de un an de la ambalare, intrucat dupa 9-12 luni incep sa isi piarda din proprietatile nutritive.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *